Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

Ευλογημένη φτώχεια

Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912-1998)

Πόσο μου αρέσουν τα μπαλώματα στο πανωφόρι του. Για τα παπούτσια δε τι να πω!!! Χάρμα οφθαλμών. Αλήθεια, εάν έξω στον κόσμο, βλέπατε κάποιον έτσι ντυμένο, τι θα κάνατε; Θα του δίνατε σημασία, θα γελούσατε, θα τον λυπόσασταν; Σας πληροφορώ λοιπόν, πως στην προκειμένη περίπτωση, στέκονταν 'κλαρίνο' μπροστά του, και έκαναν τούμπες από την χαρά τους, όσοι κατάφερναν να τον συναντήσουν. Γιατί άραγε; Όλα συνηγορούσαν ώστε να μην τον πάρει κανείς στα σοβαρά αυτόν τον Γέροντα, με τέτοια εμφάνιση. Και όμως. Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε. Εγώ έχω πάει και κοιμηθεί στην καλύβα του και γνωρίζω από πρώτο χέρι για την ευλογημένη πτωχεία, που όμως μου φαίνεται τόσο όμορφη. Πώς γίνεται αυτό;

Έλεγε ο Γέροντας σχετικά με την κενοδοξία.

"Μια φορά είχα πάει να λειτουργήσω στον Γέροντα(τον πνευματικό του πατέρα, Γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή). Μετά την Λειτουργία έπρεπε να γυρίσω στο καλύβι μου. Έπιασε όμως δυνατή βροχή. Στον Γέροντα είχαν στείλει τότε (γύρω στο 1938) ένα καινούριο μουσαμά. Πού τότε εκείνα τα χρόνια μουσαμάς! Μου τον έδωσε με επιστροφή. Στον δρόμο λοιπόν, με πείραζε ο λογισμός.

-Βρε, έγινα και εγώ με μουσαμά. Και δεν είναι κανείς να με δει! Δεν μπορούσαν τα πουρνάρια και οι αγριελιές να έχουν μάτια!. Κοίτα να δεις η κενοδοξία πού φυτρώνει.







Το ...πολυτελέστατο κρεβάτι του.








Για όσους δεν καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, είναι ένα ψυγείο, μπουζιέρα το λένε μερικοί.






Και το φαγητό, όπως βλέπετε δεν χρειάζεται σχόλια.







Δύο ακόμη δείγματα, μπαλωμένων ράσων, του Γέροντος Παϊσίου αυτή την φορά, για τα οποία όμως, είμαι απολύτως πεπεισμένος, πως εάν ποτέ πωλούνταν σε δημοπρασία, θα ήταν ανάρπαστα.
Δεν συζητάμε δε για την τιμή που θα έπιαναν. Ο οίκος Christies θα έτριβε τα μάτια του. Γιατί;
























Το σχετικό απόσπασμα για την κενοδοξία, προέρχεται από το βιβλίο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού "Ο χαρισματούχος υποτακτικός".

3 σχόλια:

fil είπε...

Mια χρονιά ο Παππούλης Παίσιος πήρε τα πρώτα καλογέρια του και πήγε στον Γέροντα του να του ευχηθούν Χριστός Ανέστη…
. με χαρά τους δέχτηκε ο παπά Τύχωνας και αφού πρώτα χαιρέτισαν στο φτωχό και απέριττο εκκλησάκι, του πολύ φτωχικού αλλά συνάμα πλούσιου σε Χάρη και εμπειρίες κελιού, βγήκαν στην αυλίτσα να μιλήσουν.
ο παπά Τύχων λέει τότε στο Παππούλη ...Παίσιε φέρε το ντενεκέ με το τυρί να κεράσεις τα καλογέρια και να φας και συ...
ο Παππούλης κάνει υπακοή ...φέρνει το ντενεκέ το ανοίγει ο παπά Τύχωνας και τι να δουν? ποντίκι κολυμπούσε μέσα στο τυρόνερο μαζί με το τυρί!!!!!!!!!!
Έδωσε να φάνε τα καλογέρια αλλά........αδύνατον να το φάνε το τυρί αυτό!!!! τότε γυρνώντας στο Παππούλη του λέει....εσύ φάε Παίσιε…. και ο Παππούλης κάνοντας υπακοή έφαγε..........

fil είπε...

http://www.parembasis.gr/2006/06_06_02.htm

Finteias είπε...

Κάποτε, ένας δυτικός είπε στον Φώτη Κόντογλου ότι οι εικόνες των αγίων της ορθοδοξίας δείχνουν μάλλον άσχημους ανθρώπους.

"Αυτούς θα τους κοιτάς με τα μέσα μάτια", ήταν η απάντηση.

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κοιτάμε και τους εν ζωή, όπως φαίνεται.